Ponadto zainteresowani będą mogli od razu zobaczyć więcej informacji. Dzięki temu znacząco zwiększy się liczba potencjalnych kupujących.

Inni sprzedawcy Premium
Topseller (312)
Data wstawienia
Wykorzystanie i charakterystyka konia oldenburskiego
Dawniej konie oldenburskie były nieco większe niż ma to miejsce obecnie, choć wciąż pozostają bardzo potężnymi zwierzętami. Ich wysokość w kłębie waha się od 165 cm do 175 cm, czasem można spotkać także wyższe osobniki, przeciętna waga oscyluje natomiast w granicach 600 kg. Podobnie jak większość koni gorącokrwistych, cechują się znakomitą muskulaturą oraz dostojną budową ciała. Ponadto mają one garbonosą głowę i mocną szyję. Najczęściej występujące umaszczenie to barwa gniada, kara i ciemnokasztanowa, inne odmiany i mieszanki spotykane są znacznie rzadziej. Choć posiadają raczej spokojne usposobienie i są łagodne w obyciu, to jednak wykazują tendencję do rywalizacji i wyczynów. Ponadto są znane z szybkiej nauki, chętnie pracują i szybko przywiązują się do swojego właściciela. Kupno konia oldenburskiego to znakomity dodatek do posiadanej stadniny, a sprzedaż konia oldenburskiego o dostojnych zdolnościach sprzyja osiągnięciu wyższej ceny. Nie można również pominąć zjawiskowego kroku podczas kłusu, który w wykonaniu koni oldenburskich zachwyca ekspertów na całym świecie.
Pochodzenie i historia konia oldenburskiego
Za okres powstania rasy uważa się XVII wiek, doszło do tego w regionach Oldenburga i Fryzji Wschodniej. Za bezpośrednich przodków koni oldenburskich uważa się stare fryzyjskie konie z terenów mieszczących się między granicą holenderską i Wezerą. Twórcą rasy był natomiast książę Anton Günther von Oldenburg, który to w tamtym czasie zajmował się importem najcenniejszych koni w Europie - neapolitańskich i hiszpańskich. Gatunki te słynęły z domieszki krwi koni berberyjskich. Przez wieki swojego istnienia, Oldenburgery przechodziły swoistą ewolucję, w związku z czym zmianie uległy jego predyspozycje, począwszy od koni zaprzęgowych, aż po sportowe. Największe uszlachetnianie przy pomocy głównie trakenów i anglonormanów miało miejsce w XIX wieku. Rozważając kupno koni oldenburskich lub sprzedaż koni odlenburskich należy mieć świadomość ich różnorodnego wykorzystania oraz dużej siły. Pierwszy związek hodowców tej rasy powstał już w 1861 roku.
Użytkowanie konia oldenburskiego
Jak już wspomniano, sposób wykorzystania koni oldenburskich zmieniał się na przełomie wieków, wpływ na to miały zarówno aktualne potrzeby, jak i stosowane domieszki krwi innych ras. Pierwotnie koń oldenburski użytkowany był głównie jako karosjer (czyli koń zaprzęgowy do karety) oraz przy pracy na roli. Wtedy też Oldenburgery należały do najsłynniejszych koni w Europie. W XIX wieku zapotrzebowanie na konie zaprzęgowe i juczne znacznie spadło, w związku z czym najpierw stał się koniem ujeżdżeniowym, a następnie sportowym. Dziś rasa ta niejednokrotnie zdobywa nagrody i wyróżnienia na wyścigach i innych wydarzeniach nawet o randze międzynarodowej. Obecnie jednym z kluczowych planów Międzynarodowego Związku Hodowców Koni Oldenburskich jest stworzenie odmiany, która stałaby się czołowym koniem skokowym.
Żywienie i pojenie koni oldenburskich
Konie oldenburskie wymagają dość dużej uwagi i troski w czasie hodowli. Zaleca się karmienie produktami z wysoką zawartością węglowodanów, jak np. owies, jęczmień (należy go wprowadzać stopniowo) czy kukurydza z sieczką i zielonką. Należy też pamiętać o tym, aby podawać paszę niepęczniejącą, co jest koniecznie z uwagi na krótki przewód pokarmowy. Pojenie zależy natomiast od wielu czynników, takich jak np. tryb życia zwierzęcia czy warunki atmosferyczne. Zmęczone i zgrzane konie powinny być natomiast pojone dopiero gdy ochłoną, a więc po upłynięciu 1-1,5 godziny. Prawidłowo utrzymany koń z pewnością jednak będzie zachwycał nie tylko swoim wyglądem i elegancją, ale także siłą i umiejętnościami.